Eltört a kutyám körme - Most mit csináljak?

kutya köröm sérülés, kutya köröm vágása, kutya köröm, kutya köröm reszelő

Szinte minden kutya szenvedhet balesetet vagy sérülést futás, játék vagy dulakodás közben. Kutyatársaink, akárcsak a gyerekek, képesek sérüléseket okozni maguknak egy-egy tevékenység során. Ezt az energiaszintet és lelkesedést jó látni, mert ez egy egészséges szőrös barátra utal, de néha sérült, törött körömhöz (vagy kettőhöz, vagy háromhoz) vezethet.


Miért törik le a kutyák körme?

A legtöbb kutyának 5 lábujja van a mellső mancsán, és 4 a hátsó mancsán. A harmatkörömként emlegetett első lábujjat egyes kölyökkutyáknál életük korai szakaszában eltávolítják, de nem minden szőrös barátjuknál végzik el ezt az eljárást.
A harmat karmok kivételével minden köröm lekopik, amikor a kutya keménykutya köröm, kutya köröm gyulladása, hosszú kutya köröm felületen, például a járdán sétál, de a normális kopás miatt előfordulhat, hogy a körmök nem elég rövidek, ezért a kutya körmeit le kell vágni. A harmat karmok nem bírják a súlyt, ezért gyakrabban kell őket vágni, és hajlamosabbak a törésre.


Hozzánk hasonlóan a kutyák körmei is folyamatosan nőnek. Ha a kutya nem tudja a körmeit reszelni a kemény felületeken való sétálással, akkor a körmei olyan mértékben megnőhetnek, hogy már egy kicsit zavaróak lehetnek. Mivel a mancsaik a szőnyegtől a gyomokig mindenféle anyaggal érintkeznek, a körmük könnyen beakadhat az út során.


Még akkor is, ha kutyánk körmeit mindig vágjuk, a területet ért kisebb sérülésekből eredő körömsérülések is előfordulhatnak. A kutyák körmei beakadhatnak a szőnyegbe, ugrálás közben megrepedhetnek, ásás közben megsérülhetnek, és még sok minden más. Nem számít, mi az oka a kutya körömsérülésének, ez egy fájdalmas sérülés, amelyet mindig komolyan kell venni.



Miért jelent problémát ha letörik a kutya körme?


Bár, mi csak a kutya köröm kemény keratinos külsejét látjuk, ennél sokkal többről van szó.
A köröm belsejében idegek és erek gyűjteménye található. Ez  az a rész, amely vérzik, ha a kutya körmét túl rövidre vágják. Míg a köröm keratinos része nem élő szövet, addig a körömgyökér bizony az. Nemcsak, hogy az egy érzékeny struktúra, amely rendkívül kellemetlen érzést okozhat, ha szabaddá válik, hanem a csonthoz is kapcsolódik. Ez azt jelenti, hogy a gyors köröm bármely fertőzése gyorsan csontfertőzéshez is vezethet.


Amint láthatja, egy letört köröm, az sokkal komolyabb lehet a kutyája számára, mint ahogyan azt eddig gondolta volna. Mit tehetsz tehát, ha ez történik a kutyáddal?


  1. Biztonságosan fogja le a kutyát. Kérjen meg valakit, hogy tartsa meg kedvencét, amíg Ön ellátja a körmöt. Ne feledje, hogy még a legkedvesebb háziállat is haraphat, ha fájdalmai vannak. A szájkosár segíthet elkerülni a sérülést. Biztosítson lefogást egy ölelés formájában, amely mozgásképtelenné teszi a kutyát, és biztonságérzetet ad neki.

  1. Ha a kutya körme vérzik, és engedi, hogy megérintse a területet, akkor elkezdheti kezelni a vérzést. Ezt megteheti úgy, hogy enyhe nyomást gyakorol a területre, egy kis kukoricakeményítőbe mártja a körmöt vagy egy kevés timsót szór rá. Ez segíthet "betömni" a területet és elállítani a vérzést. 10-15 perc után, ha nem tudja elállítani a vérzést, akkor itt az ideje, hogy felkeresse az állatorvost. soha ne tegyen kötszert saját maga otthon, mivel ez rendkívül károsíthatja a mancsot, valamint fertőzést okozhat, ha a terület hosszú ideig nedves.


  1. Távolítsa el a köröm sérült részét. Ezt csak akkor szabad megtenni, ha a kutya elviseli a fájdalmat. Néha van egy lazán rögzült körömdarabka, amelyet otthon könnyen levághatsz a körömvágó ollóval, de legtöbbször ezt a munkát jobb, ha az állatorvosra bízod. Tartsa a lábat egy törölközőbe csavarva, miközben az állatkórházba megy.

  1. Védje a körömágyat a fertőzéstől. Az állatorvos antibiotikumos kenőcsöt vagy port kenhet a szabadon hagyott körömágyra, és bekötheti a lábát, hogy megakadályozza a fertőzést és minimalizálja a további vérzést. Szájon át szedhető vagy beadható antibiotikumot is javasolhatnak. Mivel a körömágy vagy a csonthoz kapcsolódik, a fertőzés megelőzése kulcsfontosságú. A csontfertőzések komoly problémát jelentenek, és csak bizonyos antibiotikumok hatékonyak a kezelésben. Kutyája lábát szorosan figyelemmel kell kísérni, ezért állatorvosa beütemez egy ellenőrző látogatást, hogy megvizsgálja az érintett körmöt, és eltávolítsa vagy kicserélje a kötést.


Hogyan segíthetek a kutyámnak elkerülni a törött körmöket?

 

kutya köröm vágása, köröm vágás kutyának


A kutya köröm sérülése okozta kellemetlenségek elkerülése érdekében tartsa kutyája körmeit nyírva. A rövid körmök kisebb valószínűséggel akadnak be, mint a hosszúak. Kérje meg állat orvosát vagy egy profi kutyakozmetikust, hogy mutassa meg a megfelelő körömvágást, hogy otthon is le tudja vágni kutyája körmét. Ha nem érzi, hogy ezt biztonságosan meg tudná tenni, akkor rendszeresen kérjen időpontot kutyája körmének vágására egy kutyakozmetikában.


Ne feledje: Az egészséges lábak boldog lábak!

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.