Leégés?- Megelőzés és megoldás.

kutya naptej

Mint minden ember a kutyák és a macskák is szeretik süttetni magukat a napon. Pár perc, akár fél óra nem jelenthet problémát, viszont az órákon át való napozás bizony káros lehet az állatok számára is. Az emberek előszeretettel használják a naptejeket, hogy elkerüljék a napégést. Ez a kutyák és a macskáknál se kéne hogy másképp legyen!

Sokan nem gondolják milyen károkat is tud okozni a napsugárzás a kisállatukon. Na de ki ne szeretne a nyári napokon a szabadba, strandra vagy akár csak a kertbe menni? Erre a válasz egyértelműen mindenki. Azonban ha kellő odafigyeléssel járunk el, akkor megelőzhetjük kisállataink leégését. 


Egyes kutyák és macskák hajlamosabbak a napégésre. Például a fehér szőrűeknek világos bőrük van a szőr alatt, éppen ezért ők nagyobb napkárosodásnak vannak kitéve, mint társaik. Továbbá a rövid szőrűek és a szőrtelenek is ebbe a veszélyeztetett csoportba tartoznak. Habár a káros napsugarak nem válogatnak, így fajtától függetlenül mindegyik állat szenvedhet napégést. 


Kezdjük hát a tappancsokkal, amik különös odafigyelést igényelnek, ugyanis a meleg/ forró aszfalton könnyen megéghetnek. Előfordulhat, hogy akár 60 fokra is felmelegedhet a nap folyamán. A forró napokon ajánlatos kerülni a legmelegebb órákat és ha van rá mód, árnyékos helyeken sétálni. Ez által az utak is hűvösebbek lesznek, illetve a napégést is elkerülhetjük. 



A kisállat leégésének tünetei. Mit tehetünk ha már megtörtént a baj?


Csak úgy mint az embereknél a kutyák és a macskák bőre is pirosabb lesz, egy esetleges napégés során. A legjobban kitett testrészek a fül, orr és a has ahol ezek leginkább észrevehetők. 

A négylábú simogatásánál észlelhetünk érzékenységet, ilyenkor a kisállat összehúzhatja magát nyüszítés kíséretében

A legsúlyosabb következménye a bőrrák lehet. Éppen ezért kell különös odafigyelést biztosítsunk kisállatunk számára is, ezeken a forró napokon. 


Miután észrevettük, hogy kisállatunk napszúrást kapott, hűtsük langyos fürdővel, amit közben fokozatosan hideg vízre változtatunk. Későbbiekben ezt folytathatjuk vizes borogatással is.

Az első fokú égésnél fertőtlenítsük le az érintett területet, majd kenjünk rá nyugtató krémet. 

A másodfokú égési sérülésnél a bőr több rétege is sérül, ilyenkor jó ha az orvos is látja a kisállatot, mivel kiszáradás is lehet a következménye. Előfordulhat azonban hogy láz is kíséri a napégést.


Minden ezeknél súlyosabb esetben érdemes állatorvoshoz fordulni, mivel nem lehet tudni milyen egyéb károkat okozott a nap.


Boltokban már lehet kapni a kutyák és a macskák számára kifejlesztett naptejet. Ha kisállata szereti a napon süttetni magát, akkor ajánlatos egyet beszerezni. Nem célszerű az emberek számára készített naptejet alkalmazni, mivel a saját és az állatunk bőrének PH értéke teljesen eltér. Továbbá kisállatunk lenyalhatja a bőréről, így a mérgező anyagok bekerülhetnek a szervezetükbe ez által hányás, hasmenés léphet fel. 


Ne gondolja cikinek a kutya/macska naptej alkalmazását, mivel ezzel számos sérüléstől óvhatja meg kisállatát!

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.